Parzenie herbaty to sztuka, która wymaga trochę cierpliwości i uwagi. Wiele czynników ma wpływ na jakość napoju końcowego, m.in. używanie niefiltrowanej wody. Dlatego też przygotowaliśmy dla Ciebie listę 5 najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas parzenia herbaty. W naszym krótkim poradniku znajdziesz też wskazówki jak ich uniknąć.
Brak kontroli nad czasem parzenia
Jeśli nie kontrolujemy czasu parzenia herbaty, to możemy ją zaparzyć zbyt słabo lub zbyt mocno, co wpłynie negatywnie na jej smak i właściwości. Dlatego warto używać zaparzacza do sypkiej herbaty liściastej lub dobrej jakości herbaty w torebkach, by móc wyjąć fusy w odpowiednim momencie. Pamiętajmy, że różne rodzaje herbat wymagają różnego czasu parzenia. Na opakowaniu herbaty powinny znajdować się wszystkie niezbędne informacje.
Nieodpowiednia temperatura wody
Kolejnym błędem, który popełniamy, jest parzenie herbaty w niewłaściwej temperaturze wody. Różne gatunki herbat wymagają parzenia w inny sposób. Dlatego warto wybrać czajnik, który pozwoli nam na kontrolowanie temperatury wody. Czajnik Russell Hobbs Attentiv 26200-70, to idealny wybór dla miłośników herbaty. Dzięki niemu możemy wybrać optymalną temperaturę od 40°C do 100°C, a nawet użyć wyjmowanego koszyka do zaparzania herbaty.
Sprawdź idealny czas parzenia herbaty i temperaturę wody:
RODZAJ HERBATY | TEMPERATURA WODY | CZAS PARZENIA |
Herbata biała | 60-80°C | 2-3 minuty |
Herbata zielona | 70-80°C | 2-3 minuty |
Herbata oolong | 90-96°C | 3-5 minut |
Herbata czarna | 95-100°C | 4-5 minut |
Herbata owocowa i ziołowa | 100°C | 5-10 minut |
Kilkukrotne zagotowywanie wody
Często popełnianym błędem jest używanie już raz zagotowanej wody. To uniemożliwia przygotowanie smacznego naparu, ponieważ woda pozbawiona zostaje sporej ilości tlenu. Dlatego warto wybrać czajnik ze wskaźnikami, które pozwalają na zagotowanie dokładnie takiej ilości wody, jaką potrzebujemy do zaparzenia jednej, dwóch lub trzech filiżanek herbaty. Dzięki temu woda gotuje się szybciej, a my zużywamy około 60% mniej energii. Oznacza to mniejsze rachunki za prąd oraz większą dbałość o środowisko.
Nieprawidłowe proporcje herbaty
Kiedyś powszechnie uważano, że na kubek herbaty powinno się zużyć dwie łyżki suszu. My jednak zachęcamy do czytania etykiet, na których znajdziemy wszystkie niezbędne informacje dotyczące parzenia danej herbaty. Może się okazać, że dotychczas zużywaliśmy jej za dużo, przez co smak był gorzki.
Używanie niefiltrowanej wody
Twarda woda z wyczuwalną wonią chloru źle wpływa na smak herbaty. Dlatego warto używać wody filtrowanej, np. przez domowe dzbanki z wkładami filtrującymi, które zmiękczają wodę i usuwają z niej chlor.
Dlatego, aby cieszyć się smakiem doskonałej herbaty, warto poświęcić trochę czasu i uwagi na jej przygotowanie. A najlepiej wybrać dobrej jakości czajnik, jak np. Russell Hobbs Attentiv 26200-70, który pozwoli nam na kontrolowanie wszystkich niezbędnych parametrów do idealnego parzenia.